اندكى پیش از ظهور حضرت، در میان ایرانیان، شخصى با عنوان سید خراسانى ظاهر شده كه رهبرى سیاسى مردم را به عهده مى گیرد و شعیب بن صالح نیز رهبرى نظامى را و ایرانیان تحت رهبرى این دو تن، نقش مهمى را در حركت ظهور آن حضرت ایفا مى كنند. سید خراسانى و شعیب جنگ را در مرزهاى ایران، تركیه و عراق هدایت مى كنند و نیروهاى مستقر در شام، خود را به پیش رانده و در همان زمان، از دو جناح عراق و شام، آماده پیشروى بزرگ به سوى فلسطین و قدس مى شوند.
پیرامون شخصیت سید خراسانى، سؤال هاى بسیارى مطرح است. از مهم ترین آن ها این است كه آیا مراد از خراسانى در روایات، فرد معیَنى است و یا این كه تعبیر از رهبر ایران است كه در زمان ظهور حضرت مهدى ارواحنا له الفداء وجود خواهد داشت؟ روایات به روشنى دلالت دارد بر این كه آن شخصیت از ذریه امام مجتبى علیه السلام و یا امام حسین علیه السلام است و از او به عنوان هاشمى خراسانى یاد شده است و صفات جسمى وى را كه داراى صورتى نورانى و خال بر گونه راست و یا دست راست دارد، بیان كرده است.
اما روایاتى كه در منابع حدیث درجه اول شیعه مانند غیبت نعمانى و طوسى در خصوص این شخص وارد شده است، احتمال دارد ایشان را به یاور خراسانیان و یا رهبر اهالى خراسان و یا فرمانده لشكر خراسان تفسیر كرد. زیرا این روایات تعبیر به "خراسانى " تنها نموده نه هاشمى خراسانى، اما مجموعه قرائن موجود، پیرامون شخصیت او دلالت دارد كه مشخص است وى همزمان با خروج سفیانى و یمنى ظاهر مى شود و نیروهاى خود را به سوى عراق اعزام مى دارد كه سپاهیان سفیانى را شكست مى دهند.
نسبت ایشان به خراسان به این معنا نیست كه حتماً اهل استان خراسان فعلى باشد، چون در صدر اسلام، نسبت دادن به خراسان به مشرق زمین اطلاق مى شده است كه شامل ایران و سایر مناطق اسلامىِ متصل به آن كه امروز تحت اشغال شوررى است، مى شود. بنابراین شخص خراسانى اهل هر منطقه اى كه از این محدوده باشد، نسبت او به خراسان صحیح است، چنان كه از منابع درجه اول حدیثى شیعه استفاده نمى شود كه او سید حسنى و یا حسینى است؟ آن گونه كه در منابع روائی برادران اهل سنت به آن تصریح شده است. سید خراسانى، آخرین شخصى است كه پیش از ظهور حضرت مهدى ارواحنا له الفداء بر ایران حكومت كرده و یا معاصر با آخرین فردى است كه فرمانرواى ایران خواهد بود. [1]
پی نوشت ها :
[1] عصر ظهور على كورانى ترجمه عباس جلالى ص 270.